Donuk Omuz-2

Donuk Omuz hastalığının bulguları 

 

Donuk omuz hastalığının belirtileri, omzu hareket ettirirken ağrı ve güçlük gözlemlenir. Ağrılar geceleri daha şiddetli olabilir ve uyku düzenini bozabilir.
Donuk omuz hastalığı bazen yavaş bazen daha hızlı olabilir. Aşamaları vardır. Her aşama birkaç ay gibi uzun sürebilir.

 

İlk Aşamada,  herhangi bir hareket ağrıyo ortaya çıkarabilir ve omzun hareketlerinde kısıtlılığı oluşabilir. Yavaş yavaş kötüleşir ve geceleri daha fazla ağrıya sebebiyet verebilir. Bu aşama aylarca sürebilmektedir.
 

2. Aşamada, ağrı azalabilir. Ancak omuz sertleşir ve onu kullanmak daha zor hale gelir. Omzu hareketi güçleştiği için günlük yaşam aktiviteleri zorlaşır. Bu aşamada yine aylarca sürebilmektedir.
 

Son Aşamada, Omuzdaki hareketler geri gelebilir Bu aşama da diğerleri gibi aylarca  sürebilmektedir.
Donuk Omuz daha çok Kimlerde Görülür,

 

Donuk omuz hastalığı 40 ila 65 yaş aralığında daha sık görülmektedir. Kadınlarda erkeklere kıyasla daha fazladır. Eğer bir omuzda donukluk mevcutsa diğer tarafta da görülme ihtimali diğer nüfusa göre daha fazladır.

 

Donuk Omuz hastalığının Tanısı 

 

Donuk omuz hastalığı hem aktif hem de pasif hareket aralığını etkiler. Doktor muayene ile ağrıyı kontrol etmek ve aktif hareket açıklığını değerlendirmek amacıyla sizden belirli şekillerde hareket ettirir. Daha sonra pasif hareket açıklığını kontrol etmek için kolunuzu hareket ettirdiğiniz sırada kaslarınızı gevşetmenizi isteyebilir. Aktif tarafta, omzunuzu kendi başınıza hareket etmeniz beklenirken, pasif tarafta ise doktorlar omuzu hareket ettirip farklılıkları not ederler.

 

Bazı durumlarda ise, hekim pasif ve aktif açıklığı belirlemek amacıyla omuz bölgesine anestezik  ilaç verebilir. Donuk omuz hastalığı tanısı için fiziki muayene genellikle yeterlidir. Fakat doktorunuz meydana gelebilecek artrit, yırtılmış rotator (döndürücü) manşet gibi ağrıya sebebiyet veren sorunları dışlamak amacıyla röntgen, ultrason veya MRI gibi görüntüleme testleri isteyebilir.

 

Tedavi Yöntemleri

 

Donuk omuz hastalığı tedavisi genellikle, omuz ağrısının kontrol altına alınmasını ve omuzda mümkün olduğunca fazla hareket alanının korunmasını içerir. Birçok donuk omuz hastasında hareket yeteneğinin tümüyle geri gelmesi mümkündür. Ancak bu uzun bir süreçtir. 
Donuk omuz hastalığı hastalığı genellikle 12 ila 18 ay içerisinde kendiliğinden iyileşebilir, fakat yine de donuk omuz hastalığı tedavisinde hastaların bu süreci daha kolay atlatmasına yardımcı olur. Donuk omuz hastalığı tedavisinde kullanılan bazı metodlar vardır.
İlaçlar: Doktorun önereceği bazı ilaçlar, donuk omuz hastalığıyla ilgili gelişen ağrı ve iltihabın azalmasına yardımcı olabilir.

 

Fizik tedavi uzmanı eşliğinde, omuzdaki hareketliliği artırmak amacıyla hareket açıklığı egzersizleri yapılabilir. 
Cerrahi ve diğer prosedürler: 
Doktorunuz kalıcı belirtileri kontrol altına alabilmek için:

 

Enjeksiyonlar: Omuz eklemine enjekte edilen bazı ilaçların aracılığıyla ağrıların azalması ve omuz hareketliliğinin artması amaçlanır. Nöralterapi etkili bir enjeksiyon yöntemidir.

 

Omuza manüelterapi;  Bu yöntem ile gergin dokuyu hafifletmek amacıyla omuz eklemini farklı yönlere hareket ettirilir.

 

Ameliyat: Donuk omuz hastalığı ameliyatı çok nadiren yapılır. Uygulanan tedaviler çözüm olmadıysa, yapışıklıkları omuz ekleminden çıkarmak için ameliyat önerebilir. 
Ameliyat sonrası rehabilitasyon mutlaka yapılmalıdır. Fizik tedavi uygulamalarında genellikle ameliyatın ertesi günü başlamaktadır.

Etiketler : Oktay Kapan
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.