Gebelik Ve Hipotirodi
1. Hipotirodi nedir?
Hipotirodi genellikle halk arasında guatr olarak bilinen ,boyunda yerleşik olan tirod bezinin çeşitli nedenlerle tembel çalışması olarak da nitelendirebileceğimiz, üretttiği hormon miktarında azalma ile karakterize kronik seyirli bir hastalıktır.
2. Hipotirodi'ye ne sebep olur?
3. Gebelikte neden önemli?
Hipotirodi her yaş ve cinsiyette görülebileceği gibi gebelikte daha fazla önem arz eder. Tiroid hormonlarının eksikliği hem annede hem de bebekte problemlere yol açabilmesi nedeniyle özellikle takip edilmesi gereken bir durumdur.
Hipotirodi gebelerde büyük ölçüde herhangi bir belirti göstermez. Ancak çok ilerlemiş vakalarda halsizlik, kabızlık, ciltte ve seste kalınlaşma ve kabızlık gibi şikayetlere neden olur.
Gebede hipotiroidi mevcutsa bunun en önemli etkisi çocuk üzerine olur Özellikle gebeliğin erken döneminde fark edilmeyen hipotirodi çocuğun zeka gelişimi açısından çok önemli olan tiroid hormonlarinin eksikliğine neden olarak cocuğun zeka gelişimin düşük olmasına neden olabilir.
Ayrıca, bir diğer önemli nokta da gebe kalmayı planlayan kadınlarda hipotiroidi mevcut ise bu durum gebeliğin oluşmasını zorlaştırır.
Ne yapmak gerekiyor ?
Günümüzde modern tıp sayesinde çok erken aşamalarda bu hastalığın tespiti ve tedavisi mümkündür. Gebe olanlar ya da gebelik planlayanlar en kısa sürede bir hekime başvurarak tirod hormonlarını ölçtürmelidir. Herhangi bir anomali saptanması durumunda ağızdan alınan haplar ile son derece başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir. Ayrıca gebelik boyunca ayda bir kere tiroid fonksiyon testlerini tekrar ettirmek gerekmektedir.